Oeteldonkstijl
Hoe noem je het nou eigenlijk; applicatie, insigne, patch of een Oeteldonk emble
11 dec 2018 | Geschreven door:

Hoe noem je het nou eigenlijk; applicatie, insigne, patch of een Oeteldonk emble

Je hoort ze tegenwoordig in 100 verschillende namen; applicatie, patch, insigne of embleem. Iedereen noemt het anders, in deze blog kom je erachter wat het verschil is tussen deze termen en wat de gelijkenissen zijn. Ook vertellen we waar o.a. deze mooie Bossche versiersels vandaan komen en hoe ze een plek op onze jèskes en kielen hebben veroverd!

De applicatie

Wie aan een applicatie denkt, denkt meestal aan een app, zoals Instagram of Spotify op je telefoon. Maar voordat de hele wereld de hele dag op zijn telefoon zat te tikken betekende dit iets heel anders! Applicaties (ook wel strijkapplicaties genoemd) zijn emblemen die je doormiddel van warme lijm bevestigd op kleding. Dit is vaak terug te zien in de vechtsport. Mensen die judoën hebben bijvoorbeeld een judo pak met op de schouder een applicatie van het JBN.

Het insigne

Het insigne heeft een andere geschiedenis, deze bevatten onder andere ook geen lijmlaag. Een insigne is een symbool of bewijs om macht, status, of een overheids- of juridische positie aan te tonen. Insignes worden vooral gebruikt als embleem voor een specifieke autoriteit. Insignes worden ook gebruikt bij scouting, waar het een teken is voor een bepaalde vaardigheid te bezitten, zoals veilig hakken, kampvuur maken of knopen leggen. Dus dat is net even anders!

De patch

Deze Engelse term betekend simpelweg 'lap', als in een lap stof. Dit werd vroeger gebruikt voor het goedkoop repareren van kleding. Maar dit woord heeft een hele andere betekenis gekregen in Nederland. Mensen zijn de afgelopen jaren begonnen met het ontwerpen van patches waardoor deze artikelen tegenwoordig emblemen zijn geworden. Maar in Oeteldonk noemen wij het gewoon 'emblemen', laat je patches maar mooi boven de rivieren!

Het embleem

De term die elke Bosschenaar wel bekend voorkomt, dit zijn natuurlijk de mooiste van allemaal! En wat toevallig dat we de Oeteldonk emblemen ook verkopen voor op je Oeteldonk jasje & boerenkiel. Deze emblemen zijn met een volledig eigen design en ook nog eens voor een verrassend lage prijs! Zeker de moeite waard om te bekijken dus!

No title

Van naaiatelier tot jèske en boerenkiel

Nu we weten wat de geschiedenis is van deze 4 producten gaan we je ook vertellen hoe het toch is gekomen dat heel Oeteldonk geen genoeg van deze emblemen kan krijgen! Want waarom heeft onze prachtige stad als een van de weinige deze kledij tijdens carnaval? Oeteldonk zit al jaren vol met tradities, van de boerenzakdoek en de witte wanten tot het dragen van een sjaal.

Maar even over de boerenkiel, want daar zit ook een sterk verhaal achter. De veemarkt boeren en glasblazers van vroeger droegen deze kledij tijdens het werken. Later werd deze ook buiten het werk gedragen als keukenschort. Na een periode van toegenomen populariteit voor de Tweede Wereldoorlog kende het echter zijn dieptepunt in 1940. Na jaren afwezigheid van de boerenkiel maakte het in 1970 weer zijn opmars. Dit omdat mensen weer in het openbaar los mochten gaan op de plaatselijke fanfare of met de Carnavals vereniging.

De boerenkiel wordt gedragen met een sjaal, boerenzakdoek en de prachtige emblemen. Ieder jaar zien we weer een ware strijd tussen het jèske en de boerenkiel. Het jèske bezit misschien al een aantal jaar de troon, maar iedere trouwe Bosschenaar heeft een speciale plek in zijn hart voor de boerenkiel. Hèt kledingstuk wat nooit uit de stad zal verdwijnen!

Schrijf een reactie